Logo  
Registration/Submittal Instructions
Jury
2010 Exhibition
All Entries
Google Map
Display by Awards
Architecture
Interior Architecture
Maybeck
25 Year Award
Urban Design Award
Small Project Award
Registration
Manual Payment
Contact
AIACC Awards for Architecture
Return to List
****   Merit Award for Architecture   ****
Sapphire Gallery Extension
(# 947)
Images Description Credits
This residential addition is designed to display a growing private art collection, while also providing domestic spaces with views to the surrounding hills and creating a compelling new focal point for the approach and entry to the property.

The new structure was developed as an extension of the existing circulation spine and lifted off the ground to provide an open hardscape/ landscape area that connects the rear gardens with the main entry court.

A structural system of steel braced frames was developed to achieve the double cantilevers at each end of the trapezoidal building.  The trusses were factory built and assembled by crane on site in one working day. The system proved to be a remarkably simple, flexible and cost-effective way to achieve the program parameters of the project.

The remaining details are designed as a quiet backdrop to the artworks and natural surroundings.  An array of photovoltaic cells provides all the electricity required by the new extension.

project view
exterior details
stair/ gallery
office/ gallery
office/ gallery
gallery detail
building sections
floor plans
construction photos
entry court
Click on thumbnails to open windows with larger images.
Image




 Log in to your
Submittal Work Area
Please use the contact form, if
you encounter any problem
User Name
Password
Forgot your password?