Logo Design Awards
Submittal Instructions
Jury
2013 Exhibition
All Entries
Google Map
Display by Awards
Commercial
Institutional / Educational
Residential
Mixed Use
Historic Preservation
Adaptive Reuse / Renovation
Unbuilt - Commissioned
Unbuilt - Theoretical
Small Project
Architectural Interior Design
25-Year Award
Registration
Contact
Unbuilt – Commissioned
Return to List
****   Merit Award   ****
AOC Long Beach Courthouse Competition
(# 134)
Images Description Credits
The first Performance-Based Infrastructure project initiated by the State of California, this 500,000 SF Long Beach courthouse balances the traditional judicial expression of monumentality and decorum with a more playful aesthetic rooted in its climate and community. It symbolizes the dignity of law, while expressing a dynamic new optimism in form.
Responding to context and thermal performance the sustainably designed building rises from an administrative podium reinforcing the street grid; court floors above rotate to ideal solar orientation and views of the Pacific. All courtrooms receive natural daylight and are massed in a "V" configuration, creating skylit public atria. Roof gardens provide calming respite for public, jurors and staff. Judicial chambers are articulated on the north, while a thematic “wave” curtain wall—composed of colored and patterned glasses—washes the south, reflecting the region’s relationship to the ocean and bathes courtroom circulation in cleansing light.
Site Plan+Vicinity
Courts Plan+Stacking
View from Southeast
Entry Level Plan
Birdseye
View from Northeast
Wave Curtain Wall
Lower Entry Atrium
Upper Courts Atrium
Public Concourse
Court Plan+Section
Twilight Birdseye
Click on thumbnails to open windows with larger images.
Image




 Log in to your
Submittal Work Area
Please use the contact form, if
you encounter any problem
User Name
Password
Forgot your password?