Logo Design Awards
Submittal Instructions
Jury
2013 Exhibition
All Entries
Google Map
Display by Awards
Commercial
Institutional / Educational
Residential
Mixed Use
Historic Preservation
Adaptive Reuse / Renovation
Unbuilt - Commissioned
Unbuilt - Theoretical
Small Project
Architectural Interior Design
25-Year Award
Registration
Contact
Residential
Return to List
****   Merit Award   ****
Olivares Residence
(# 139)
Images Description Credits
This is a project for a 4 bedroom, single-family residence on a 40 by 128 ft. infill site in Manhattan Beach, California.  The site is located in the “Tree Section”, a quiet, secluded enclave, located away from the beach but, with the benefits of a coastal climate and a family oriented atmosphere.  Close, adjacent dwellings to the east, west, and south border the site and, there are no external views.

A solution evolved as a response to the site conditions.  The concept of an internal courtyard evolved as a strategy for opening the house to light and air, while creating an internal focus in the absence of external viewing opportunities. 

Passage into the entry affords an immediate view into the courtyard and provides central access to the private and communal realms of the building.  The spatial experience is orchestrated by a central, open stair that reveals an experience of interior and exterior spaces ultimately opening through glass doors onto terraces at all levels.

Street View
Entry Sequence
Kitchen - Courtyard
Courtyard
Dining - Courtyard
Dining - Living
Living
Stair
Master Bedroom
Bedroom
Rear Yard View
Plans
Click on thumbnails to open windows with larger images.
Image




 Log in to your
Submittal Work Area
Please use the contact form, if
you encounter any problem
User Name
Password
Forgot your password?