AIAPF
Submittal Instructions
Jury
Registration
Contact
2021 Exhibition
All Entries
Google Map
Display by Awards
Residential
Institutional / Educational
Commercial/Industrial/Recreational
Small Project Any Type
Urban Design / Planning
Renovation
Interior Architecture
Unbuilt
Various & Sundry
Students
Archives
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
Awards Committee
Residential
Return to List
****   Merit Award   ****
Booth Residence
(# 873)
Images Description Credits
Completion 10 / 2021
Square Footage 5,130 sf (house) 550 sf (adu)
Budget 3.15 M
Specific Use of Building Residence
Project Location Altadena, CA
This new house is on a wide and very deep 1.1-acre lot with 34 mature oak trees. The existing house and site improvements were completely demolished and recycled. We designed and master planned the house and site improvements for entertaining.
The house opens up to the back yard firepit sitting area, outdoors canopy dining, and BBQ area. A unique feature is the hidden pool from the house. The pool is hidden by a low CMU green planter wall giving the impression this large yard has no pool. Itís a great surprise when a guest discovers the pool yard and guest house hiding beyond the low CMU wall. The client and this architect are both tired of the current trend of locating a long pool 10 feet outside a massive sliding door systems we all see in contemporary houses today.
This office designed the entire project including the structure, interior architecture, built-in furniture, landscaping, berms, pools, etc. A unique feature of the house will be the CMU planter walls when they grow in creating unique spaces from the front approach.
The Client requested a energy efficient house and landscaping design concept for their project. The house was designed for entertaining. The site is very deep and contains 34 oak trees
The design created 4 zones, the entry meadow and courtyard, the house with back yard outdoor living area and landscaping, the front hidden pool and ADU unit zone and the native zone with Oak trees and Bocce Ball court.
The house floor plan is very open with glass closure systems receding into walls for indoor-outdoor living. The architecture is post and beam with low pitch shed roofs, parapet walls, Draping green planting (growing in) and CMU green cavity garden walls were used to create the entry courtyard and modulate space for the hidden pool and ADU.
Sustainable Design Elements includes low water plan forms, recaptured ground and roof water, some recycled building materials, solar panels, water conservation, permeable parking and driveway, FSC certified wood, W.R.C. siding for long lasting use and meeting and exceeding all California energy code requirements.
Image









 Log in to your
Submittal Work Area
Please use the contact form, if
you encounter any problem
User Name
Password
Forgot your password