AIAPF
Logo  
Return to Current Gallery
2012 Awards
Design Awards: All Entries
Design Awards: Google Map
Single Family Residential
Multi Family Residential
Institutional / Educational
Commercial / Industrial / Recreational
Urban Design / Planning
Renovation
Interiors
Landscape Design
Unbuilt
Various & Sundry
Overlay Awards
Students
Archives
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2002
Residential
Return to List
****   Merit Award   ****
Meyerhofer House Remodel and Addition
(# 476)
Category:
Images Description Credits
The Meyerhofer Residence is an essentially new construction around the ‘bones’ of a 1950s-era, post and beam home on a hillside lot. To expand the living area of the existing home, add an additional bedroom suite to the upper level and provide area for a pool the project sets the home deeper into the hillside using a series of retaining walls. The retaining walls expand the usable grade at the main level and further define the three tiers of the lot and the interaction between interior and exterior.

The Meyerhofer Residence incorporates the spirit of the original house while enhancing its finish and function. A new steel post and beam system extends throughout, maintaining the liberation of the original open plan. The new house conceives of the kitchen as the interior hearth and pivot point for all activity. The new kitchen is a hinge between a more formal side with living room and dining room and a more casual side with pool and family room. The kitchen is further defined as a place of congregation, whether during family gatherings, children’s homework, or watching kids in the pool.

Materially, the redwood siding wraps from exterior to interior and softens the glass and steel structure. Providing one continuous plane for the open floor plan, the dark slate floor of the main level extends from interior to exterior with no visual interruption to the outside.

The new house utilizes careful site orientation with large overhangs to the South, large openings to the North, and minimal windows to the East and West. With the house engaging the topography with new concrete building walls / retaining walls, the house is largely surrounded by temperature constants, contributing to the even regulation of internal temperature. Further, the new structure also incorporates a new solar array. With minimal visual interruption to the flat roof, a seven kilowatt system was installed with just enough pitch to shed water. Along with passive heating for the pool under the exterior slate, the solar panels make the house even more sensitive to its site.   

Every effort was taken to integrate the home with its natural surroundings while maintaining the spirit of the original home the clients fell in love with. The end result is a composite of concrete, steel, glass, stone and wood that elegantly asserts itself while remaining sensitive to its site and to the view corridors of its neighbors and the landscape of the nearby San Gabriel Mountains.

Image









 Log in to your
Submittal Work Area
Please use the contact form, if
you encounter any problem
User Name
Password
Forgot your password